Hoe haal je het meeste resultaat uit je keramische pannen?

Keramische pannen zijn een handige toevoeging aan iedere keuken. De pan is gemakkelijk schoon te maken, omdat het eten niet kan aanbakken. De pan gaat jarenlang mee en is daarbij ook nog eens milieuvriendelijk, omdat de teflon laag geen giftige stoffen uitstoot. Hoe zorg je ervoor dat je keramische pannenset optimaal presenteert? Dat lees je in deze blog. 

Goede voorbereiding

De keramische pan verhit het gehele oppervlakte gelijkmatig. Om hier optimaal gebruik van te maken, kun je het beste de pan opwarmen voordat je hem gaat gebruiken. Zet de pan een paar minuten voor gebruik alvast op middelmatig vuur. Zo kan de gehele pan goed opwarmen waardoor het eten erna beter, evenredig opgewarmd wordt. 

Niet alleen de keramische pan heeft een voorbereidingstijd, maar ook het vlees moet voorbereid worden voordat het gebakken wordt. Vlees wat in een keramische koekenpan gebakken wordt, moet op kamertemperatuur zijn voordat het in de pan gaat. Haal je vlees dus op tijd uit de vriezer, zodat het alvast kan ontdooien voor gebruik. Bevroren vlees kan sneller blijven plakken in de pan waardoor het moeilijker te bereiden is. 

Zuinig met de olie

Als je voor het eerst met een keramische pan gaat koken, dan is het doseren van de olie of boter nog wel een uitdaging. In een keramische pan gebruik je zeer weinig olie of boter. Door de natuurlijke anti-aanbaklaag heeft een keramische pan veel minder olie of boter nodig. Kijk daarom goed naar de producten die je in de pan gaat bakken. Zijn deze heel vet, zoals zalm? Dan hoef je nog minder olie te gebruiken. Bak je juist bonen of andere groenten? Gebruik dan een beetje boter om de groente goed door de pan te laten bewegen om ze te bakken. 

Goed schoonmaken

Ben je klaar met koken? Dan is het belangrijk om de keramische pan goed schoon te maken. Je maakt een keramische pan schoon door ze goed te wassen in zeepsop met warm water. Gebruik geen sponsjes of vaatwasborstels om de pan schoon te maken, maar juist een zachte doek. Schrob met deze doek de pan goed schoon en gebruik voldoende heet water en sop. 

Hoewel een keramische pan snel schoon lijkt te zijn, is dit niet het geval. Dit heeft te maken met de eiwitten. Er blijft bij iedere kookbeurt een beetje eiwit in de pan achter. Dit zie je niet met het blote oog, maar beïnvloedt wel de kwaliteit van de pan. Als de pan keer op keer slecht schoongemaakt wordt, bouwt deze eiwitlaag zich op in de pan. Totdat je op een gegeven moment merkt dat de antiaanbaklaag niet meer werkt van de keramische pan. Dit probleem kun je gemakkelijk voorkomen door na iedere kookbeurt je pan goed te poetsen. Zo heb je er het langste plezier van.