Laminaat leggen in je nieuwe huis?

Je hebt een huis gekocht. Gefeliciteerd. Nu ga je alles natuurlijk een beetje naar eigen smaak inrichten. Leuke meubels er in. Leuke accessoires in je keuken, woonkamer en aan de muren. Mooie, sfeervolle verlichting er bij.

Maar wacht. Voordat we van alles het huis in slepen moet er eerst ook nog wat op de vloer natuurlijk. Hiervoor zijn verschillende opties. Zoals vloerkleed, tegels, plavuizen, PVC en noem ze maar op.

Maar we willen in dit blog een andere optie uitlichten. Namelijk die van laminaat. En dan in het bijzonder CanDo laminaat. Makkelijk te leggen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten en er is een stappenplan voor.

Voorbereiding
Allereerst is er de voorbereiding. Hoe ziet de ondervloer er uit? Of ligt er wellicht nog een vloer in het huis? Dan moet deze eerst verwijderd worden.

De ondervloer moet vervolgens goed schoongemaakt worden. Check ook even of de ondervloer goed vlak is. Zo niet dan is het laminaat niet goed te leggen. Dan gaat het gelijk bobbelen en hobbelen zeg maar met kans op breuk tot gevolg.

Het leggen van CanDo laminaat
Als de ondervloer verder startklaar ligt en je hebt het CanDo laminaat in huis, dan kan er begonnen worden met het leggen er van.

Open om te beginnen een paar verschillende verpakkingen met CanDo laminaat. Gebruik de stroken laminaat door elkaar en niet standaard achter elkaar aan. Zo worden de stroken over de gehele ruimte verdeeld en krijgt het geheel een levendige uitstraling.

Werk van rechts naar links
Je kunt het beste beginnen rechts achterin de ruimte die je wilt beleggen. En dan aan de lange kant van de ruimte. Dus werk van rechts naar links. Houd rondom rekening met het werken van de vloer, houd daarom rondom 1 centimeter ruimte over. Hiervoor worden speciale afstand houders meegeleverd. Leg de stroken met de uitstekende stukken naar je toe. Als je aan het eind komt moet je uiteraard de lengte van de laatste strook heel nauwkeurig opmeten om goed uit te komen. Denk eraan dat bij de korte stukken aan de kopse kant ook 1 centimeter ruimte aangehouden moet worden. Als je aan de tweede strook begint, doe je dit met de reststrook van de eerste baan. Mits deze minimaal 40 centimeter lang is. Klik of haak deze strook op de lange zijde zo dicht mogelijk tegen de eerste strook aan. Daarna als hij goed ligt, de stroken even goed in elkaar klikken.

Teken de stand van eventuele verwarmingsbuizen goed af. Houd rekening met uitzetting van het laminaat.

Voor de laatste baan leg je de stroken exact op de vorige baan. Teken per strook af en leg per strook in deze laatste baan. De zaagkant dien je altijd aan de wandkant te leggen. Zo klikt de laatste baan altijd mooi in elkaar en past het precies.

Bron: kadeliving.nl