Zo creëer je een inclusief kantoor

Als ondernemer begrijp je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om talentvolle mensen aan te trekken en te behouden. Je wilt de beste werknemers in huis halen en tegelijkertijd een werkomgeving bieden waarin iedereen kan excelleren. Dat is waar inclusie in kantoorinrichting in Assen in beeld komt. In dit artikel leer je waarom het essentieel is om inclusie in overweging te nemen bij de kantoorinrichting, hoe je een meer inclusieve werkomgeving kunt creëren en de vele voordelen die dit met zich meebrengt voor jouw bedrijf en de maatschappij als geheel.

Waarom inclusief inrichten?

Het begrip inclusie gaat verder dan alleen het voldoen aan regelgeving of het streven naar diversiteit. Het draait om het creëren van een omgeving waarin werknemers, ongeacht hun achtergrond, capaciteiten of behoeften, zich volledig gewaardeerd en ondersteund voelen. Er zijn verschillende redenen waarom inclusie bij de kantoorinrichting van vitaal belang is:

1. Talent aantrekking en retentie

Een inclusieve werkomgeving trekt een breder scala aan talent aan en behoudt dit talent. Het laat zien dat je als werkgever bereid bent om iedereen gelijke kansen te bieden, wat cruciaal is voor het aantrekken van diverse en hooggekwalificeerde werknemers.

2. Verbeterde productiviteit

Inclusieve ontwerpelementen, zoals ergonomische meubels en aanpasbare werkplekken, verhogen het comfort en de productiviteit van alle werknemers. Een omgeving die zich aanpast aan individuele behoeften, resulteert in gelukkigere en productievere medewerkers.

3. Innovatie en creativiteit

Diversiteit stimuleert innovatie en creativiteit. Door een inclusieve cultuur te bevorderen, creëer je een rijke mix van perspectieven en ideeën, wat de innovatiekracht van jouw bedrijf kan vergroten.

 

Weet jij al wat je wilt doen met de inrichting van jouw kantoor in Assen? Dan vind je hier de spullen die je hiervoor kunt gebruiken. Twijfel je nog? Lees dan verder om te leren wat jij kunt doen om een inclusiever kantoor in te richten.

Voor wie richt je inclusief in?

Het inrichten van een inclusief kantoor doe je voor verschillende soorten mensen. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Mensen in een rolstoel
  • Mensen met gehoorproblemen
  • Mensen met migraine
  • Mensen met andere fysieke beperkingen
  • Mensen met een andere genderidentiteit dan man of vrouw

 

Door je kantoor voor iedereen een veilige en prettige werkplek te maken, trek je talenten aan die door anderen vaak geen ruimte krijgen. Helaas gaat er tegenwoordig nog veel potentieel verloren door het gebrek aan inclusieve kantoren.

Hoe doe je dat?

Nu je begrijpt waarom inclusie van belang is, laten we eens kijken hoe je dit kunt realiseren in de kantoorinrichting:

Toegankelijk ontwerp

Ontwerp kantoren met toegankelijkheid als prioriteit. Zorg voor brede deuropeningen, hellingbanen, relingen en aangepaste werkplekken voor mensen met mobiliteitsbeperkingen.

Aanpasbare werkplekken

Bied aanpasbare werkplekken aan, zoals in hoogte verstelbare bureaus en ergonomische stoelen, zodat werknemers hun werkplek kunnen aanpassen aan hun behoeften.

Persoonlijke belichting

Zorg voor individueel in te stellen belichting, bijvoorbeeld via een app, zodat mensen zelf kunnen beslissen in wat voor licht zij willen werken. Zo kun je jouw werknemers helpen om migraine te voorkomen.

Inclusieve vergaderruimtes

Zorg voor vergaderruimtes die geschikt zijn voor iedereen, inclusief technologische hulpmiddelen voor doven en slechthorenden. Zorg voor ruime plekken aan de tafel voor mensen met een rolstoel en zorg ervoor dat mensen met slechter zicht op een plek zitten waarbij ze alles zonder te veel inspanning goed kunnen zien.

Flexibele werkomgevingen

Bied flexibele werkomgevingen aan, zodat werknemers kunnen kiezen waar ze het meest productief en comfortabel kunnen werken. Sta ook toe dat mensen kunnen thuiswerken, zodat mensen ook kunnen blijven werken wanneer ze zich fysiek niet optimaal voelen en kantoor te overprikkelend zou zijn.

 

Het komt erop neer dat een inclusieve kantoorinrichting dus vooral gaat om de werkervaring van allerlei soorten werknemers. Twijfel je wat jouw werknemers nodig hebben? Vraag dit dan vooral aan ze! Zo laat je zien dat je bereid bent om verandering teweeg te brengen en dat je de input van je werknemers waardeert.

De voordelen op een rij

Een inclusieve kantoorinrichting levert niet alleen voordelen op voor je bedrijf, maar heeft ook bredere maatschappelijke implicaties:

 

  • Verhoogde werkgelegenheid: Een inclusieve werkomgeving opent de deuren voor een bredere groep werknemers, waardoor meer mensen de kans krijgen om te werken en bij te dragen aan de maatschappij.
  • Positieve bedrijfscultuur: Inclusieve bedrijven genieten doorgaans van een positievere bedrijfscultuur en reputatie, wat kan leiden tot een grotere loyaliteit en betrokkenheid.
  • Maatschappelijke vooruitgang: Door inclusie te bevorderen, draag je bij aan een maatschappij waarin gelijke kansen voor iedereen worden gewaardeerd en gestimuleerd.

 

Een inclusieve kantoorinrichting is geen optionele luxe, maar een strategische keuze die de concurrentiepositie van je bedrijf kan versterken en de maatschappij als geheel ten goede kan komen. Door te investeren in inclusie in kantoorinrichting, laat je zien dat je om je werknemers geeft en bereid bent om een omgeving te creëren waarin iedereen kan gedijen. Waar wacht je dus nog op? Neem de eerste stap naar een inclusievere toekomst voor je bedrijf en je medewerkers.