Laat je interieur voor je spreken

Kan jouw interieur wel wat extra’s gebruiken? Dat beetje ‘oomph’ waardoor iedereen die binnenkomt direct gegrepen wordt. Dan kun je het beste gebruik maken van een ‘statement piece’. Zo geef je niet alleen je interieur een opfrisser, maar voorzie je jezelf ook van een mooi en opvallend stuk kunst die niet zomaar opgaat in de achtergrond. In dit artikel leer je over de verschillende soorten statement pieces die je kunt gebruiken in je interieur, zodat je kunt kijken welke vorm het beste bij jou past. Lees dus snel verder om te zorgen dat jouw interieur de inspiratiebron wordt voor iedereen die bij je langskomt.

Wat maakt iets nou een statement piece?

Allereerst is het belangrijk om goed te kijken naar wat iets nou een statement piece maakt. Dit kan namelijk verschillende elementen bevatten en het is aan jou om te bedenken welke het beste thuis past in jouw decor.

 

Een statement piece maakt een statement. Vanuit het Engels vertaald betekent dit ‘stelling’. Voor een decoratie is dat natuurlijk een nogal vage beschrijving. Een statement piece valt op, vraagt aandacht en eist eigenlijk een mening op van de aanschouwer. Dit kan zowel in decor, maar ook een kledingstuk, sieraad of zelfs een prachtige taart op een groot feest kan een statement piece zijn.

 

De elementen die een decoratief statement piece vaak bezit, zijn:

  • Formaat: Een statement piece is vaak groot in formaat. Hierdoor valt het op en kun je er (soms letterlijk) niet omheen. Je moet dus een interactie aangaan met het stuk, omdat het zo groot is dat je het niet kunt negeren.
  • Mening: Naast het formaat, kan het ook een duidelijke mening oproepen. Dit hoeft niet te zijn dat iemand het mooi of lelijk vindt, maar kan ook gaan over het beeld dat wordt uitgedragen. Iedereen die jouw statement piece ziet, zal er een gedachte over vormen die een mooie opening tot gesprek kan zijn.
  • Gevoel: Naast een mening behoort een statement piece ook een gevoel op te wekken. Als een grote decoratie je aandacht niet pakt en niks met je doet, maakt het namelijk ook geen statement. Extreme gevoelens komen vaak om de hoek kijken bij een goed statement piece.

 

Nu je weet waaraan jouw decoratieve statement aan moet voldoen, kun je bezig met zoeken naar de meest passende vorm voor in je huis.

Verschillende decoratieve statement pieces

Zoals al gezegd, zijn er verschillende vormen van kunstwerken die je kunt gebruiken in je interieur als statement piece. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Een groot schilderij
  • Een standbeeld
  • Een plant of bloemstuk
  • Een meubel
  • Een lamp

 

Om je te helpen met denken in de juiste richting, doe je hier inspiratie op om een statement piece te kiezen die bij jou past.

Een groot schilderij

Dit is misschien wel de meest gebruikte vorm van een statement piece; een groot schilderij. Het liefst natuurlijk een handgeschilderd schilderij, zelfgemaakt of gekocht van een kunstenaar, maar ook een mooie afdruk op canvas kan hier goed dienen. Als je er maar voor zorgt dat de afbeelding past bij jou en uitdraagt wat jij belangrijk en mooi vindt.

 

Misschien nog wel belangrijker dan de afbeelding zelf, is de lijst die je erbij kiest. Kies voor minimaal een 60×80 schilderijlijst of zelfs nog groter, om ervoor te zorgen dat jouw schilderij mooi omlijst wordt. Hierdoor wordt het geheel één statement en kan zelfs de lijst bijdragen aan het statement dat gemaakt wordt.

 

Dit type statement piece is perfect om een kale muur nieuw leven in te blazen. Hoewel het veel aandacht vraagt en groot is, past het zelfs binnen een minimalistisch interieur. Aangezien het om één voorwerp gaat, voelt het alsnog minder bedrukkend dan een muur vol kleine foto’s en afbeeldingen.

Een standbeeld

Hoewel veel mensen dit zien als iets voor rijke mensen, kan ook jij een mooi standbeeld in je huis plaatsen. Ga op zoek naar een kunstenaar die precies het gevoel dat jij zoekt in materiaal kan verwezenlijken. Hoe onbekender de kunstenaar, hoe goedkoper de kunst vaak is. Zo kun jij aan het begin staan van de ontdekking van de volgende Giacometti of Picasso.

 

Standbeelden passen perfect in werkelijk elke ruimte. Zelfs in je tuin kun je standbeelden neerzetten. Zorg er dan wel voor dat je ze goed beschermt en dat je kiest voor een standbeeld van de juiste materialen, want je wilt natuurlijk niet dat het beeld langzaam maar zeker voor je ogen afbrokkelt.

Een plant of bloemstuk

Iets wat minder geld kost, maar meer onderhoud, zijn enorme planten en prachtige bloemstukken. Al kun je hierbij natuurlijk ook enorme bedragen investeren. Als je groene vingers hebt dan is een grote plant van minimaal 2 meter perfect om de hoeken in je woning mee op te vullen. Ze trekken door hun formaat direct de aandacht.

 

Ook een mooi bloemstuk op een tafel kan een statement piece zijn. Durf te kiezen voor unieke bloemen en extra’s voor in je bloemstuk. Het nadeel van een statement bloemstuk is dat de bloemen zullen verwelken, al kan dit op zichzelf natuurlijk ook een mooi statement piece zijn over het willen bezitten en daardoor langzame verval van de natuur.

 

Minstens zo belangrijk is de keuze voor de pot of vaas die je gaat gebruiken. Kies voor een uniek exemplaar dat op zichzelf al een kunstwerk is dat wordt verheven door de planten of bloemen die erin staan. Dan hoef je alleen nog maar goed voor je planten en bloemen te zorgen, zodat ze altijd in hun beste staat gepresenteerd worden.

Een meubel

Meubels zijn ook goede statement pieces. Hierbij is formaat niet eens aan de orde, maar vooral opvallende kleuren of unieke designs. In een beige interieur valt een oranje stoel natuurlijk ineens enorm op en iedereen zal vragen waar je die van hebt; dat die ene stoel nu juist niet hoeft deel te nemen aan de beige vereisten van de rest van je interieur. Andersom kun je natuurlijk ook kiezen voor een rustiger meubel als je verder een erg eclectisch interieur hebt.

 

Ook meubels zijn een kunstvorm op zich, als je ze haalt bij een meubelmaker. Kies voor opvallende decoraties die aan het meubel verbonden zijn of laat een meubel voor jou ontwerpen en maken. De opties qua stijlen voor meubels zijn eindeloos.

Een lamp

Ook de lampen in je huis kunnen een statement piece zijn. Denk bijvoorbeeld aan de enorme kroonluchters die vaak worden gezien als de ultieme vorm van klasse in een ruimte. Tegenwoordig zijn er een hoop kunstenaars die echt spelen met licht en lampen. Hierdoor komen kroonluchters, maar ook gewoon lampen voor boven de eettafel of die in de hoek van de kamer kunnen staan, in ontzettend prachtige ontwerpen.

 

Hoe groter de lamp(en), hoe groter het statement, maar ook hierbij is kleurgebruik essentieel. Het glas van de lamp of het licht dat deze uitstraalt draagt hieraan bij, maar ook de rest van het ontwerp kan voorzien zijn van prachtige kleuren die jouw interieur extra doen opleven. Nog zo’n voorbeeld van een praktisch en mooi statement piece.

Hoe maak jij jouw statement?

Hopelijk heb je ondertussen voldoende geleerd over de kenmerken van statement pieces, dat je er nu zelf op uit kunt gaan om jouw statement in huis te maken. Als je al weet wat voor statement piece je wilt, een lamp, schilderij of meubel bijvoorbeeld, dan kun je gerichter op zoek naar kunstenaars die deze maken.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat een statement piece ontzettend persoonlijk is. Daarom kun je niet kiezen voor één kunststijl die dit voor je zal verwezenlijken. De opties zijn eindeloos, waardoor je gelukkig ook altijd iets zult vinden dat past bij jou én je interieur. Hoe dichterbij jezelf je blijft, hoe beter het statement zal zijn. Succes met het vinden van de perfecte uitbeelding van jouw persoonlijke statement.