Eetkamerstoelen: de keuze is reuze

Eetkamerstoelen doen dienst tijdens de maaltijden. Daarom is het een vereiste dat zij lekker zitten. Deze stoelen moeten echter ook passen bij je eettafel. Niet alleen qua uiterlijke kenmerken, maar ook qua afmetingen. Je wil immers van je eetkamer of eethoek een uniform geheel maken en hierbij is het van belang dat de eetkamerstoelen netjes onder de eettafel geschoven kunnen worden. Er is echter niet slechts een eetstoel bij een eettafel. Het assortiment aan eetkamerstoelen is enorm, dus hoe vind jij nou jouw perfecte stoel?

De eetkamerstoelen versus de eetkamertafel

Het belangrijkst is te letten op je eetkamertafel. Niet alleen qua uiterlijk en afmetingen, maar ook wat betreft de poot. Heb je een eettafel met een kruispoot, dan passen er in principe meer eetkamerstoelen rondom de tafel. Een eettafel met poten op de hoeken is beperkt in zijn ruimte voor de plaatsing van stoelen. Een voorbeeld: een eettafel van twee meter breed, biedt geen ruimte voor twee meter aan stoelen. De ruimte tussen de tafelpoten bepaalt hoeveel stoelen passen. De poten van je tafel kunnen immers ook naar binnen wijzen, waardoor je nog minder ruimte hebt om je stoelen kwijt te kunnen.

Een brede tafelregel

Sommige eetkamertafels hebben een brede tafelregel. Dit is de hoogte van het tafelblad en de hoogte van het frame. Deze factoren samen bepalen welke hoogte je eetkamerstoel moet hebben. Bij een te hoge eetstoel kun je immers niet meer onder de tafel schuiven zonder je knieën te stoten. Het is een vuistregel dat er minstens tien centimeter ruimte tussen je benen en de tafelregel moet zitten om lekker comfortabel te kunnen zitten. Zo kun je ook gemakkelijker wat meer aanschuiven. 

Meerdere eetkamerstoelen aan een tafel

Een trend van de laatste jaren is om niet langer te kiezen voor een uniform geheel in je eetkamer of eethoek. Dit houdt in dat je steeds vaker tegenkomt dat aan een eettafel meerdere soorten eetkamerstoelen staan. Deze trend is niet geschikt voor mensen die voor kalmte en eenheid zoeken tijdens hun maaltijden. Houd je echter van wat speelsheid, dan is dit de manier. Tevens hoef je zo geen keuze te maken uit meerdere stoelen die je wel bevallen. Je pakt ze gewoon allemaal. Toch moet je ook bij deze trend ervoor zorgen dat er iets van samenhang tussen de stoelen en de rest van de eetkamer gevonden wordt. Laat bijvoorbeeld een hoofdkleur terugkomen. Of kies juist voor kleuren die contrasteren met je eetkamertafel. 

Hoeveel eetkamerstoelen heb je nodig?

De meeste mensen wensen toch op zijn minst vier eetkamerstoelen aan tafel te hebben staan voor het gezin of voor eventueel bezoek. Weet je niet hoeveel stoelen er aan jouw tafel passen? Meet dan eerst de leuning- en zitbreedte op van de stoelen die je interessant vindt. Kijk ook naar welk gestel onder de stoelen zit en meet die op. Schuine poten vallen bijvoorbeeld breder uit dan rechte poten. Meet vervolgens de breedte tussen de twee tafelpoten op en de hoogte tot de tafelregel. Kom je er nog niet uit, dan kun je altijd om advies vragen bij experts zoals Meubelbaas.